סוכרת הריון זה מצב שבו גוף האישה מתקשה לשמור על רמות סוכר תקינות בדם. אצל חלק מהנשים סוכר עולה יותר מדי אחרי הארוחות ,אצל אחרות בצום ויש מקרים שגם וגם. הסיבות לכך הן לא רק תזונתיות, כלומר רמת הסוכר בדם מושפעת לא רק מהאכול.
אם נתייחס כרגע רק להיבט התזונתי, אפשר להגיד שמה שהכי משפיע על רמות סוכר בדם זה הפחמימות.
גם סוכרים פשוטים (סוכר, דבש, סילאן, ריבה וכו') וגם מזונות אחרים שעשירים בפחמימות ( בצקים, פסטות, תפוח אדמה ובטטות וכו') מעלים את רמות הסוכר. מכאן צמחה ההמלצה שכדי לשלוט ברמות הסוכר, צריך להגביל את הכמויות של המאכלים הללו.
ואולי עדיף להפסיק לאכול פחמימות לגמרי?
כלל לא! את הסוכרים הפשוטים אכן כדאי להוריד למינימום, אם ניתן. לעומת זאת את הפחמימות המורכבות כמו קטניות (עדשים,אפונה, גרגירי חומוס וכו'), דגנים מלאים וירקות שורש ( כמו בטטה) כדאי להשאיר בתפריט .הימנעות מוחלטת ממזונות שעשירים בפחמימות עלולה להיות מסוכנת לעובר וארגוני הבריאות ממליצים לכלול גם בתפריט של סוכרת הריון כמות פחמימות מינימלית.
מה אומרים המחקרים ?
סקירת מחקרים הנרחבת ביותר שבוצעה עד היום ופורסמה ב-2014 מצאה שיש יתרון לדיאטה עם אינדקס גליקמי נמוך באיזון של סוכרת הריון.
המושג "אינדקס גליקמי" מתייחס למזונות העשירים בפחמימות. כשמזון כזה מתפרק לעט ולא מעלה סוכר בצורה דרסטית זה אומר שיש לו אינדקס גליקמי נמוך.
"פחמימות" עם אינדקס גליקמי נמוך, מקורן לרוב במזונות עשירים בסיבים תזונתיים כמו קטניות, בטטה, גריסים ועוד. יחד עם זה אינדקס גליקמי הוא מושג בעייתי. הסיבה לכך שיש שונות רבה בין אדם לאדם, כלומר ייתכן שמאכל עם אינדקס גליקמי נמוך אצל אישה אחת יעלה יותר את רמות הסוכר ואצל השנייה פחות. כמו כן תוספת של שומן וחלבון למאכל פחמימתי מורידה את האינדקס הגליקמי של הארוחה כולה.
סקירה מחקרים קודמת מ2013 והשוותה בין הדיאטות המקובלות לאיזון סוכרת הריון ולא מצאה יתרונות לדיאטה מסוימת.
סוג השומן זה עוד נקודה שכדאי לקחת בחשבון .
ממחקרים עולה שלסוג השומן יש השפעה עקיפה על רמות הסוכר. שומנים רווים כמו בחמאה, בשר שמן ומוצרי חלב שמנים מעלים את התנגודת לאינסולין ( הורמון שאחראי על הורדת רמות הסוכר בדם). לעומת זאת שומן חד בלתי רווי כמו שמן זית מוריד את התנגודת לאינסולין ולכן עוזר לשמור על רמות סוכר מאוזנות. לא תמיד אפשר לראות את ההשפעה הזאת במיידי, אלא יותר לטווח ארוך.
לסיכום -מה אנחנו יודעים היום :
דיאטה שמכילה פחמימות "שמתפרקות לאט" ושומנים לא רווים (כמו שמן זית ,אבוקדו ) היא המומלצת לאיזון של סוכרת הריון.
חשוב שהארוחות יכילו גם שומנים בריאים וגם חלבונים כדי שיגרמו לתחושת שובע וישמרו על עלייה מתונה ברמות הסוכר.
התפריט כולו וכמות הפחמימות בפרט צריכים להיות מותאמים באופן אישי ולקחת בחשבון את העדפות וההרגלים שלכן.
חשוב שהתפריט יהיה גמיש מספיק כדי לאפשר שינויים וגוונים לפי הצורך.
לקריאת המחקרים:
http://care.diabetesjournals.org/content/34/11/2341…
http://onlinelibrary.wiley.com/…/14651858.CD009275…/abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921177/