שתיית אלכוהול בהריון זה נושא שמעורר רגשות מעורבים אצל נשים רבות. אומנם רוב הנשים הישראליות מודעות לכך שאסור לשתות אלכוהול בהריון, אך לא כולן מרגישות שלמות עם האיסור המוחלט.
נוסף על כך נשים הרות נתקלות במסרים סותרים (שחלקם אף מגיעים מהצוות הרפואי). לדוגמא לגיטימציה לשתייה מתונה- "מותר לשתות כוס יין מדי פעם" בהריון.
כדי לשפוך אור על הנושא אספתי את המידע העדכני על שתיית אלכוהול בהריון.
הדרכים בהם שתיית אלכוהול בהריון יכולה לפגוע בעובר
- אלכוהול חוצה את השיליה ויכול לגרום לשינויים במבנה המוח והפנים של העובר. התוצאה החמורה יכולה להיות פיגור שכלי או התפתחותי והפרעות התנהגות.
- אלכוהול גם משפיע על תפקוד השיליה עצמה-הוא גורם לכיווץ כלי בדם והדבר עלול לפגוע בהספקת החמצן לעובר.
- בעקבות החשיפה לאלכוהול השיליה עשויה לעבור שינויים מבניים וכתוצאה להתרחש פגיעה בהזנת העובר.
- מחקרים חדשים בתחום אפיגנטיקה מרמזים שאלכוהול יכול גם לגרום לשינויים בביטוי החומר הגנטי של העובר. בעקבות השינויים האלה עשוי לעלות סיכון למחלות לב, סוכרת וגם השמנה בבוגרות.
האם שתיית אלכוהול בהריון משפיעה על כולם במידה שווה?
העובר תלוי ביכולת גופה של האם לפרק את האלכוהול וכל אישה מפרקת אותו ביעילות שונה. זה אומר שכמות האלכוהול שתהיה מסוכנת אצל אישה אחת יכולה להיות בטוחה אצל אישה אחרת.
העוברים עצמם נבדלים גם הם ברמת הרגישות לנזקי האלכוהול. נכון להיום אין שום דרך לדעת לאיזו אישה ולאיזה עובר האלכוהול יזיק יותר ולמי פחות.
האם השפעת האלכוהול זהה במשך כל ההריון?
יש עוד המון דברים קריטים שאת צריכה לדעת על התזונה בהריון!
קשת הנזקים של שתיית אלכוהול בהריון
פעם כשדיברו על הנזקים של שתיית אלכוהול התכוונו לתסמונת האלכוהול העוברית. היום ידוע שיש קשת רחבה של הפרעות שאלכוהול יכול לגרום והתסמונת המלאה היא ביטוי חריג.
קשת נזקי האלכוהול בעובר זה מכלול של הפרעות רפואיות והתפתחותיות שנגרמות על ידי צריכת אלכוהול בזמן ההיריון. הילדים שנפגעו עלולים לסבול מבעיות התפתחותיות, מפגיעות גופניות ומקשיי התנהגות למשך כל חייהם.
חשוב לציין, שרוב התינוקות שנולדו לאמהות ששתו אלכוהול בהריון יראו בריאים לחלוטין והבעיות יתגלו רק בהמשך, לפעמים רק בעת הכניסה לבית הספר.
חשיפה לאלכוהול בעוברות והנקה
ישנם מחקרים המעידים שנשים שנחשפו לאלכוהול בעוברות עלולת להתקשות בהנקה בעתיד. ההסבר לכך הוא שלאלכוהול יש השפעה אפיגנטית והוא עלול לפגוע בהפרשת פרולקטין ( הורמון האחראי על ייצור החלב).